Svijet

Mišljenje: Netanyahu mora okončati svoju uzaludnu kampanju u Gazi, a Bajden ga mora natjerati da to učini

Kao izraelski Amerikanac koji živi izvan Jerusalema; kao neko ko je služio 20 godina u Izraelskim odbrambenim snagama, uključujući pet godina u Pojasu Gaze; i kao otac čiji sin trenutno služi, imam „kožu“ u igri najnovijeg rata između Izraela i Hamasa.

I vjerujem da se izraelska kampanja u Gazi sada mora okončati.

Jasan je razlog zašto je ovaj rat počeo. Hamas je odgovoran za počinjenje zločina sličnih holokaustu 7. oktobra. Međutim, nezamislivi užasi za koje se Hamas mora smatrati odgovornim ne umanjuju odgovornost premijera Benjamina Netanyahua i njegove vlade za događaje koji su doveli do 7. oktobra, koji su stvorili uslovi za napad.

Isto važi i za slabašnog, beskičmenog, amoralnog, sposobnih kukavica koje ga okružuju i štite, koji su direktno doprinijeli odlukama koje su olakšale 7. oktobar.
Vlada sada duguje izraelskim taocima koje drži Hamas da odmah okonča sukob.

Netanyahuova vlada tu obavezu stavlja na dno svoje liste prioriteta, daleko ispod Netanyahuovog političkog opstanka. Ali postoji jedna osoba koja bi ovog trenutka mogla podići slušalicu i natjerati Netanyahua da uvidi razlog – predsjednik Biden.

Biden mora razgovarati lično i direktno s Netanyahuom, koristeći što više jednosložnih riječi. On ima sve razloge za to. SAD imaju daleko važnija regionalna pitanja za rješavanje, koja predstavljaju znatno veće izazove američkim interesima od onoga što se dešava u Pojasu Gaze.

Iz tog razloga, predsjednik Biden mora raditi s Egiptom, Emiratima i Katarom, okupljajući strane kako bi nametnuli momentalni prekid vatre i povratak svih preostalih talaca.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button